Use of perborate in the bleaching of ethanolamine pulp from olive wood

  1. E. Ramos 1
  2. M.J. de la Torre 1
  3. J.C. Gutiérrez 1
  1. 1 Universidad Pablo de Olavide
    info

    Universidad Pablo de Olavide

    Sevilla, España

    ROR https://ror.org/02z749649

Revista:
Afinidad: Revista de química teórica y aplicada

ISSN: 0001-9704

Any de publicació: 2016

Volum: 73

Número: 575

Pàgines: 175-180

Tipus: Article

Altres publicacions en: Afinidad: Revista de química teórica y aplicada

Resum

En aquest treball s’estudia la influència de la concentració de perborat (2,5-5,5%), temperatura (60 a 80ºC) i temps (60-180 minuts) sobre les característiques de les pastes blanquejades (rendiment, índex Kappa , viscositat, blancor i relació viscositat / Kappa), el consum de reactius (percentatge en pes de reactiu consumit per pasta seca) i propietats físiques de les fulles formades (índex d’esquinçament, índex d’esclat, allargament i longitud de ruptura). S’utilitza en aquest estudi pastes d’olivera obtingudes mitjançant el procés etanolamina-sosa-antraquinona. Per establir les equacions que relacionen les característiques de les pastes amb les variables del procés s’utilitza un disseny factorial central compost centrat en les cares, el que permet obtenir les condicions òptimes d’operació. Les equacions obtingudes, que relacionen les variables dependents amb les d’operació, reprodueixen els resultats experimentals amb errors menors del 10%. Les condicions d’operació més aconsellables es corresponen amb una temperatura baixa (80ºC) i amb valors elevats de temps (180 min.) i concentració de perborat (5,5%). Atès que en el millor dels casos s’obté una blancor del 63%, operant sota les condicions més enèrgiques, es conclou que aquest procés no ha de realitzar-se per blanquejos en una sola etapa.