Contexto de la innovación en la ruralidad españolael caso del Arrozal Andaluz

  1. Muñoz Sánchez, Víctor Manuel 1
  2. Pérez Flores, Antonio Manuel 1
  3. Rodríguez Baltazar, María Saudade 2
  4. Leal Saragoça, José Manuel 2
  5. Ramos, Isabel Joaquina 2
  1. 1 Universidad Pablo de Olavide
    info

    Universidad Pablo de Olavide

    Sevilla, España

    ROR https://ror.org/02z749649

  2. 2 Universidade de Évora
    info

    Universidade de Évora

    Évora, Portugal

    ROR https://ror.org/02gyps716

Revista:
Agricultura, Sociedad y Desarrollo

ISSN: 1870-5472 2594-0244

Año de publicación: 2020

Volumen: 17

Número: 2

Páginas: 253-276

Tipo: Artículo

DOI: 10.22231/ASYD.V17I2.1345 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openDialnet editor

Otras publicaciones en: Agricultura, Sociedad y Desarrollo

Objetivos de desarrollo sostenible

Resumen

This article presents a descriptive statistical analysis on the relationship of rice growing and the retention of the rural population on the territory in Spain. Data provided by FAOSTAT (Food and Agriculture Organization of the United Nations), the National Statistics Institute (Instituto Nacional de Estadística, INE) and the Statistics and Cartography Institute of Andalusia were used. Results show that technological and non-technological innovation based on sustainable production has facilitated the increase in yield of paddy rice production, avoiding processes of rural depopulation in the municipalities of study.

Referencias bibliográficas

  • Adjei, Prince. Kosoe Enoch, and Forkuor David. 2017. Facts behind the myth of conservative rurality: major determinants of rural farmers’ innovation adoption decisions for sustainable agriculture. Geojournal, 82, 5, 1051-1066.
  • Armesto López, Xosé. 2005. Notas teóricas en torno al concepto de postproductivismo agrario. Investigaciones Geográficas, 3, 137-156.
  • Bonnano, Alessandro. 2003. La globalización agro-alimentaria: sus características y perspectivas futuras. Sociologías, 5, 10, 190-218. doi: 10.1590/S1517-45222003000200007.
  • Briz, Julián, y De Felipe Ignacio. 1996. Competitividad del sector industrial arrocero y la distribución en: AA. VV.; Cultivo de arroz en el clima mediterráneo. Sevilla, Junta de Andalucía.
  • Brunori, Gianlucca, and Rossi Adanela. 2000. Synergy and Coherence through Collective Action: Some Insights from Wine Routes in Tuscany. Sociologia Ruralis, 40, 409-423.
  • Camarero, Luis. 2017. Enchained territories, migratory displacements and adaptive ruralities. Mundo agrario, 18, 37, e044. doi:10.24215/15155994e044
  • Farhad, Sherman, Gual Miguel, and Ruiz-Ballesteros Esteban. 2017. How does adaptive co-management relate to specified and general resilience? An approach from Isla Mayor, Andalusia, Spain. Land Use Policy, 67, 268-276. doi:10.1016/j.landusepol. 05.038
  • Galliano, Danielle, Goncalves Amelie, and Triboulet Pierre. 2017. Eco-innovations in rural territories: organisational dynamics and resource mobilisation in low density areas. Journal of innovation economics & management, 24, 35-62.
  • Gómez Benito, Cristóbal, y González Juan José. 1997. Agricultura y sociedad en la España contemporánea. Madrid, McGraw-Hill.
  • González Delgado, José. 1998. El cambio tecnológico en la agricultura. Sevilla, Instituto de Desarrollo Regional.
  • González Arteaga, José. 2005. El arroz en las marismas del Guadalquivir: evolución y problemática actual. Sevilla, Universidad de Sevilla.
  • Im, Sih. 2017. Agricultural and Rural Development Measures Through Saemaul Undong Approach in Myanmar. The Journal of the Korean Society of International Agriculture, 29, 2, 120-128.
  • Jiao, Xiaoqiang, He Gang, Cui Zhen, Shen Jian, and Fu-suo Zhang. 2018. Agri-environment policy for grain production in China: toward sustainable intensification. China agricultural economic review, 10, 1, 78-92, 2018. https://doi.org/10.1108/CAER-10-2017-0201.
  • Madureira, Livia, Gamito, Teresa & Ferreira, Dora. Networking as Multi-Purposed Tool for Innovative Organizations in Rural Areas. Advanced Engineering Forum, 11, 70-75, 2014. doi: 10.4028/www.scientific.net/AEF.11.70
  • Martín Martín, José María, Salinas Fernández José Antonio; Rodríguez Martín Juan Antonio, y Jiménez Aguilera Juan de Dios. 2017. Assessment of the Potential of Tourism as a Sustainable Development Instrument in Terms of Annual Stability: Application to Spanish Rural Destinations in Process of Consolidation. Sustainability, 9, 10 1692. doi:10.3390/su9101692.
  • Muñoz-Sánchez, Víctor Manuel. 2009. Agua, arroz y Doñana: caminos convergentes. Anduli, Revista Andaluza de Ciencias Sociales, 8, 135-152.
  • Muñoz-Sánchez, Víctor Manuel. 2009a. Las 3 caras del asociacionismo arrocero en la marisma del Guadalquivir: arroceros, pescadores e industriales. Revista de Fomento Social, 255, 549-569.
  • Muñoz-Sánchez, Víctor Manuel. 2010. Arroz a la flamenca. Arroz y arroceros en el bajo Guadalquivir. Sevilla, Fénix.
  • Muñoz-Sánchez, Víctor Manuel, y Pérez-Flores Antonio Manuel. 2011. La modernización del arrozal sevillano mediante la innovación y tecnificación del proceso de cultivo. Inguruak. Revista Vasca de Sociología y Ciencias Políticas, 48-49, 99-116.
  • Muñoz-Sánchez, Víctor Manuel. 2017. Etapas de estratificación social en los municipios arroceros andaluces (1920-hoy día). Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 14, 1, 23-45. doi:10.22231/asyd.v14i1.521.
  • Nadal, Jordi. 1996. La población española: siglos XVI a XX. Barcelona, Ariel.
  • Naredo, José Manuel. 1996. La evolución de la agricultura en España 1940-1990. Granada, Universidad de Granada.
  • Pedreño Cánovas, Andrés (coord). 2014. De cadenas, migrantes y jornaleros. Los territorios rurales en las cadenas globales agroalimentarias. Madrid, Talasa.
  • Pereira, Cristina, and Romero Fernando. 2013. Non-technological Innovation: Current Issues and Perspectives. Independent Journal of Management & Production, 4, 360-376.
  • Sabuco, Assumpta. 2004. La isla del arroz amargo. Andaluces y valencianos en las marismas del Guadalquivir. Sevilla, Fundación Blas Infante.