La agricultura ecológica como “anhelo”: reflexiones sobre polisemia y sostenibilidad
-
1
Universidad Pablo de Olavide
info
ISSN: 2174-6796
Argitalpen urtea: 2020
Zenbakia: 18
Orrialdeak: 31-47
Mota: Artikulua
Beste argitalpen batzuk: Revista Andaluza de Antropología
Laburpena
Anthropological engagements with organic farming have focused on certified organic farming up to now. This article describes the origin and evolution of that style of farming, as well as offers a review of the anthropological approaches to the topic. Taking these issues into account, it attempts to go beyond that identification. In that sense, another level of abstraction is explored: that of organic farming as an idea filled with symbolic magnetism. To that end, the article examines the historical and symbolic ties among the process of normalisation of the environmental discourse, the concept of sustainability and organic farming.
Erreferentzia bibliografikoak
- Appadurai, Arjun (1991) “Las mercancías y la política del valor”. En Arjun Appadurai (Ed.), La vida social de las cosas. Perspectiva cultural de las mercancías. México D. F.: Grijalbo, pp. 17-87. Publicado originalmente en 1986.
- Arce, Alberto y Long, Norman (2000) “Reconfiguring modernity and development from an anthropological perspective”. En Alberto Arce y Norman Long (Eds.), Anthropology, development and modernities. Exploring discourses, counter-tendencies and violence. Londres y Nueva York: Routledge, pp. 1-30.
- Buck, D., Getz, C. y Guthman, J. (1997) “From farm to table: The organic vegetable commodity chain of Northern California”. Sociologia Ruralis 37(1), pp. 3-20.
- Campbell, Hugh y Liepins, Ruth (2001) “Naming organics: Understanding organic standards in New Zealand as a discursive field”. Sociologia Ruralis 41(1), pp. 21-39.
- Caradonna, Jeremy (2014) Sustainability. A history. Nueva York: Oxford University Press.
- Cariño, Micheline y Castorena, Lorella (2016) “Prólogo”. En Micheline Cariño y Lorella Castorena (Eds.), Saberes para la sustentabilidad. Barcelona: Icaria, pp. 9-17.
- Coca, Agustín (2008) Los camperos. Territorios, usos sociales y percepciones en un “espacio natural” andaluz. Sevilla: Fundación Blas Infante.
- Constance, Douglas (2018) “Contested sustainability discourses in the agrifood system: an overview”. En D. Constance, J. Konefal y M. Hatanaka (Eds.), Contested sustainability. Discourses in the agrifood system. Abingdon y Nueva York: Routledge, pp. 3-16.
- Cortés, José Antonio (2012) Naturalezas en conflicto. Conservación ambiental y enfrentamiento social en el Parque Natural Cabo de Gata-Níjar. Valencia: Germania - Associació Valenciana d’Antropologia.
- Cruzada, Santiago (2017) “Nosotros también somos indígenas: la vulnerabilidad del naturalismo en contextos occidentales de convivencia entre especies”. Etnográfica 21(1), pp. 49-71.
- Dankers, Cora (2004) Las normas sociales y ambientales, la certificación y el etiquetado de cultivos comerciales. Roma: FAO.
- Del Campo, Alberto (2000) Agricultores y ganaderos ecológicos en Andalucía. Sevilla: Consejería de Agricultura y Pesca.
- Descola, Philippe (2001) “Construyendo naturalezas. Ecología simbólica y práctica social”. En Philippe Descola y Gísli Pálsson (Eds.), Naturaleza y sociedad. Perspectivas antropológicas. México D. F.: Siglo XXI, pp. 101-123. Publicado originalmente en 1996.
- Fournier, Stéphane y Muchnik, José (2012) “El enfoque ‘SIAL’ (sistemas agroalimentarios localizados) y la activación de recursos localizados”. Agroalimentaria 34, pp. 133-144
- Fox, Katy (2011) Peasants into European farmers? EU integration in the Carpathian mountains in Romania. Zúrich y Berlín: Lit Verlag.
- Galvin, Shaila (2014) “Organic designs and agrarian practice in Uttarakhand, India”. Culture, Agriculture, Food and Environment 36(2), pp. 118-128.
- Galvin, Shaila (2018) “The farming of trust: Organic certification and the limits of transparency in Uttarakhand, India”. American Ethnologist 45(4), pp. 495-507.
- González de Molina, Manuel y Guzmán, Gloria (2006) Tras los pasos de la insustentabilidad. Agricultura y medio ambiente en perspectiva histórica (siglos XVIII-XX). Barcelona: Icaria.
- Guthman, Julie (2004) Agrarian dreams: the paradox of organic farming in California. Berkeley y Los Ángeles: University of California Press.
- Guthman, Julie (2007) “The Polanyan way? Voluntary food labels as neoliberal governance”. Antipode 39(3), pp. 456-478.
- Guthman, Julie (2008) “Neoliberalism and the making of food politics in California”. Geoforum 39(3), pp. 1171-1183.
- Guzmán, G., González de Molina, M. y Sevilla, E. (2000) Introducción a la agroecología como desarrollo rural sostenible. Madrid: Mundi-Prensa.
- Hetherington, Kregg (2005) Cultivating utopia: Organic farmers in a conventional landscape. Halifax: Fernwood.
- Lozano, Carmen (2011) El sabor de la naturaleza. Agricultura ecológica en parques naturales andaluces. Sevilla: Fundación Blas Infante.
- Lozano, Carmen (2013) “Representaciones sociales de la agricultura ecológica en Andalucía”. Gazeta de Antropología 29(2), s. p. Recuperado el 25/01/2016 de http://www.gazeta-antropologia.es/wp-content/uploads/GA-29-2-05-Carmen-Lozano.pdf
- Luke, Timothy (1999) “Environmentality as green governmentality”. En Éric Darier (Ed.), Discourses of the Environment. Oxford: Blackwell, pp. 21-151.
- Martín, Enrique (2014) “Mentiras, inconsistencias y ambivalencias. Teoría de la acción y análisis de discurso”. Revista Internacional de Sociología 72(1), pp. 115-138.
- Martínez, Ernesto (2020) “Los acentos del medio ambiente: procesos de ambientalización, fuerza social y articulación discursiva en la Sierra Morena andaluza”. Etnográfica 24(1), pp. 27-46.
- Naredo, José Manuel (2004) “Sobre el origen, el uso y el contenido del término sostenible”. Cuadernos de investigación urbanística 41, pp. 7-18. Publicado originalmente en 1997.
- Santamarina, Beatriz (2006) Ecología y poder. El discurso medioambiental como mercancía. Madrid: Catarata.
- Santamarina, B., Vaccaro, I. y Beltra, O. (2015) “The sterilization of eco-criticism: From sustainable development to green capitalism”. Anduli. Revista andaluza de Ciencias Sociales 14, pp. 13-28.
- Schlatter, B., Trávníček, J., Lernoud, J. y Willer, H. (2020) “Organic agriculture worldwide: Current statistics”. En FiBL - IFOAM, The world of organic agriculture. Statistics and emerging trends 2020. Frick y Bonn: FiBL - IFOAM, pp. 31-136.
- Schmid, Otto (2007) “Development of standards for organic farming”. En William Lockeretz (Ed.), Organic farming. An international history. Wallingford y Cambridge: CAB International, pp. 152-174.
- Scott, James C. (1998) Seeing like a state: How certain schemes to improve the human condition have failed. New Haven: Yale University Press.
- Stavrakakis, Yannis (2000) “On the emergence of green ideology: The dislocation factor in green politics”. En D. Howarth, A. Norval y Y. Stavrakakis (Eds.), Discourse theory and political analysis: Identities, hegemonies and social change. Manchester: Manchester University Press, pp. 100-118.
- Thompson, Paul (1995) The spirit of the soil. Agriculture and environmental ethics.Londres: Routledge.
- Toledo, Víctor (2015) “¿De qué hablamos cuando hablamos de sustentabilidad? Una propuesta ecológico política”. Interdisciplina 3(7), pp. 35-55.
- Vehkamäki, Seppo (2005) “The concept of sustainability in modern times”. En Anneli Jalkanen y Pekka Nygren (Eds.), Sustainable use of renewable natural resources: from principles to practices. Helsinki: University of Helsinki, pp. 23-35.
- Vogt, Gunter (2007) “The origins of organic farming”. En William Lockeretz (Ed.), Organic farming. An international history. Wallingford y Cambridge: CAB International, pp. 9-29.
- Warde, Paul (2018) The invention of sustainability: Nature and destiny, c. 1500-1870. Cambridge: Cambridge University Press.
- West, Paige (2010) “Making the market: Specialty coffee, generational pitches, and Papua New Guinea”. Antipode 42(3), pp. 690-718.
- Žižek, Slavoj (2003) “Multiculturalismo, o la lógica cultural del capitalismo multinacional”. En Fredric Jameson y Slavoj Žižek, Estudios Culturales. Reflexiones sobre el multiculturalismo (2ª reimpresión de la 1ª ed. en castellano). Buenos Aires: Paidós, pp. 137-188. Publicado originalmente en 1997