Análisis con enfoque multicriterio de la Cadena de Valor en una empresa de bebidas

  1. Fosado Obregón, Elízabeth 1
  2. Pérez León, Víctor Ernesto 2
  3. Suárez Ordaz, Daiana Ivis 3
  4. Fosado Téllez, Osvaldo Alberto 4
  5. Rodríguez Pena, Juan Ernesto 1
  1. 1 Departamento de Ingeniería Industrial. Universidad de Pinar del Río - Cuba
  2. 2 Departamento deMatemáticas. Universidad de Pinar del Río - Cuba
  3. 3 Centro de Información y Gestión Tecnológica - Cuba
  4. 4 Instituto de Postgrado. Dept. Ingeniería Agronómica. Universidad Técnica de Manabí - Ecuador
Journal:
ECA Sinergia

ISSN: 1390-6623 2528-7869

Year of publication: 2019

Issue Title: Enero - Abril

Volume: 10

Issue: 1

Pages: 98-113

Type: Article

DOI: 10.33936/ECA_SINERGIA.V10I1.1251 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openDialnet editor

More publications in: ECA Sinergia

Metrics

Cited by

  • Dimensions Cited by: 0 (12-01-2024)

CIRC

  • Social Sciences: C

Dimensions

(Data updated as of 12-01-2024)
  • Total citations: 0
  • Recent citations (2 years): 0

Abstract

In the current context, the Value Chain is a basic tool to examine the activities that are executed in companies, adding value to the final product. The objective of this work was to contribute to the optimization of the value chain of productive processes, applying the multicriteria method Analitic Hierarchy Process (AHP) in determining the levels of importance of each activity. The methodology was implemented in the Beverage and Refreshment Company of Pinar del Río, Cuba, determining the weights of the main activities in three Productive Base Units (UBP): elaboration of rum, wine and soft drink. This identified in which the company should pay more attention to achieve improvements and which are considered minor, so if necessary, the latter could be replaced by others of lower cost, providing the same or higher level of quality to the process

Bibliographic References

  • Citas Agarwal, P., Sahai, M., Mishara, V., Bag, M., y Singh, V. (2011). A review of multi-criteria decision making techniques for supplier evaluation an selection. International Journal of Industrial Engineering Computations. 2(4), 801-810.
  • Albores, B., y Álvarez, P. E. (2015) Análisis de la cadena de valor de producción de setas (Pleurotus spp.) en cuatro municipios de Chiapas. Acta Universitaria. 25(6), 51-58. doi: http://dx.doi.org/10.15174/au.2015.776
  • Bolwig, S., Ponte, S., du Toit, A., Riisgaard, L., y Halberg, N. (2010). Integrating poverty and environmental concerns into value-chain analysis: a conceptual framework. Dev. Policy Rev. 28(2), 173–194. doi: http://dx.doi.org/10.1111/j.1467-7679.2010.00480.x.
  • Cavassin, C. C., Alves, S., Lima, C., Silva, G. (2018) Influpções sobre o grau de utilização de picadores florestais. BIOFIX scientific journal. 3(2), 267-272. Doi:dx.doi.org/10.5380/biofix.v312.60138
  • Farjas, P., y Pérez, M.S. (2011). Marco regulatorio nacional y supranacional. En Francisco, J. J., Palou, A., y Jordana, J., Implicación social de la industria alimenticia (pp.79-94). Madrid, España: Ergon.
  • Fosado, O., Cue, J. L., Torres, A., Fosado, E., León R., y Mero, J. (2017). Selección de alternativas en el tratamiento de suelos degradados utilizando métodos multicriterio. La Técnica, 17, 6-17.
  • Francisco, J. J. (2011). La seguridad de los alimentos. En Francisco, J. J., Palou, A., y Jordana, J., Implicación social de la industria alimenticia (pp.103-117). Madrid, España: Ergon.
  • García, A. M., y Sanfiel, M. A. (2001). Análisis estratégico comparativo de dos industrias agroalimentarias: Cadena de valor y filière vitivinícola. IUDE Documento de trabajo serie de estudio.
  • Santa Cruz de Tenerife, España. 43:25. Recuperado de: https://iude.webs.ull.es/investigacion/publicaciones/pdf_docs_trabajo/SERIE%20ESTUDIOS%200143.pdf
  • Garralda, J. (2013). La cadena de valor. Madrid, España. IE Business Publishing.
  • Gnanavelbabu, A. y Arunagiri, P. (2018) Ranking of MUDA using AHP and Fuzzy AHP algorithm. Material Today: Proceedings, 5, 13406-13412. Doi: 10.1016/j.matpr.2018.02.334
  • Heizer, R., y Render, B. (2007). Principios de administración de operaciones. México. Pearson Educación.
  • Hernández, A., Medina, A., y Nogueira, D. (2009). Criterios para la elaboración de mapas de procesos. Particularidades para los servicios hospitalarios. Ingeniería Industrial. 30(2), 1-7.
  • Hernández, A., Caballero, R., León, M.A., Casas, M., Pérez, V.E., y Silva, C.L. (2014). Multi-Criteria Decision Modeling for Environmental Assessment. An Estimation of Total Economic Value in Protected Natural Areas. Int. J. Environ. Res., 8(3), 551-560.
  • Instituto Nacional de Estadística. (2010). Panorámica de Industria. Madrid, España. Recuperado de: http://www.ine.es/ss/
  • Kartika, R., Trias, B. y Pinandito, A. (2018). A Comparison Between AHP and Hybrid AHP for Mobile Based Culinary Recommendation System. International journal of interactive mobile technologies, 12(1), 133-140. https://doi.org/10.3991/ijim.v12i1.7561
  • Lim, G. (2016). Value chain upgrading: evidence from the Singaporean aquaculture industry. Mar. Policy, 63, 191-197. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.marpol.2015.03.016.
  • Nardo, M., Saisana, M., Saltelly, A., y Tarantola, S. (2005) Tools for composite indicators building. Institute for the Protection and Security of the Citizen, European Commission.
  • Owusu-Adjei, E., Baah-Mintah, R., y Salifu, B. (2017). Analysis of the groundnut value chain in Ghana. World journal of agricultural research, 5(3), 177-188. doi: http://dx.doi.org/10.12691/wjar-5-3-8
  • Quintero, J., y Sánchez, J. (2006) La cadena de valor: Una herramienta de pensamiento estratégico. TELOS. Revista de estudios interdisciplinarios en Ciencias Sociales, 8(3), 377-389.
  • Reddy, A. A. (2013). Training manual on value chain analysis of dryland agricultural commodities.
  • Patancheru 502 324, Andhra Pradesh, India: International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT).
  • Saaty, T. L. (1994). How to make a decisión the analytic hierarchy process. Interfaces, 24(6), 19-43.
  • Saaty, T. L. (2008). Decision making with the analytic hierarchy process. Int. J. Services Sciences, 1(1), 83-98.
  • Simatopang, T. M., Piboonrungroj, P. y Williams, S. J. (2017). The emergence of value chain thinking. International Journal of value chain management, 8(1), 40-57. doi: http://dx.doi.org/10.1504/IJVCM.2017.082685
  • Supriyasilp, T., Pongput, K., y Boonyasirikul, T. (2009). Hydropower development priority using MCDM method. EnergyPolicy, 37, 1866- 1875.
  • Vergiú, J. (2013). La cadena de valor como herramienta de gestión para una empresa de servicios. Industrial Data, 16 (1), 17-28. Disponible en: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81629469003